Na bieżąco - Dni "Czas na gęsinę"
Nasza restauracja bierze udział w ogólnopolskiej akcji "Czas na gęsinę" organizowanej przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.
"Na świętego Marcina w Rzemyku Gęsina"
Od 11 listopada do 15 grudnia bieżącego roku zapraszamy Państwa na wyjątkowe dania z gęsiny.
Kiedyś było w Polsce tradycją, że w dniu św. Marcina, czyli 11 listopada spożywało się gęsinę przyrządzaną na wiele sposobów. Tym bardziej, że ten dzień to również Święto Niepodległości, które tym bardziej zasługuje na specjalne wyróżnienie, także pod względem kulinarnym.
Gęsina jest dobrym jakościowo i niezwykle zdrowym rodzajem mięsa. Mięso z młodych polskich gęsi owsianych zawiera ponad 23% białka, ok 4% tłuszczu i ok. 50-83 mg/100 g cholesterolu.
Stare polskie powiedzenia o gęsinie:
„Na świętego Marcina dobra gęsina”.
„Święto Marcina dużo gęsi zarzyna”.
„Nie masz lepszej zwierzyny jako nasza gąska: dobre piórko, dobry mech, nie gań mi i miąska”.
Więcej o akcji "Czas na gęsinę" na stronie www.czasnagesine.pl